2012′de Altın Fiyatları artar mı, düşer mi?




2012 Altın yılı mı olacak?
Yatırımlarını altın üzerine yapan hemen herkesin an itibarıyla en çok merak ettiği konuların başında sanırım altın fiyatlarının 2012 seyri ne olacak yönünde olacaktır. Aslında sizler gibi benim de bu durum merak ettiğim konuların başında geliyor. Biz küçük yatırımcılar olarak özellikle 2011 yılındaki altın dalgalanmaları düşünülecek olursa en iyi yatırım aracı yine altın olarak görünüyor; ancak birçok kişi de acaba altın doygunluk seviyesine bu yıl ulaştı mı yoksa 2012 yılında tekrar artış seyrine dönecek mi diye merak etmekte. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu konuda henüz en ufak bir fikrim bulunmuyor ancak bu başlığı
okuyup da konu hakkında bilgi sahibi ziyaretçilerimiz olursa yorum olarak yazımızın altına düşüncelerini bırakmalarını bekliyoruz ki benim takip ettiğim kadarıyla özellikle 2012 Nisan ayı başı ve sonrası itibarıyla altın fiyatları yeniden yükselişe geçecek yönünde izlenimler ağırlık kazanmakta; ancak son iki haftadır gramı 109 liraya kadar yükselmiş altın tepetaklak vaziyette 94-95 liralara kadar düşünce bu düşünce ne kadar gerçekci bir seyir izleyecek sanırım bunu hep birlikte izleyip göreceğiz.

2012 yılı hakkında altının seyri hakkındaki düşüncelerinizi yazımız altında paylaşmanızı bekleriz, kim bilir belki sizin yorumlarınız sayesinde bu yatırımdan oldukça karlı çıkacak olan ziyaretçilerimiz de olacaktır.

Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Canlı Maç Seyret * Ödev Sitesi * Yemek Tarifi * Bedava Backlink * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi

4 yorum:

Sektör temsilcilerine göre, altın fiyatlarındaki yükseliş bu yıl da sürecek ve altının ons fiyatı 2000 dolara kadar çıkacak.
Altın üreticilerinin yüzde 80'ini temsil eden firmaların yöneticileri altın fiyatlarının bu yıl yükselmeye devam edeceğini tahmin etti.

Sektör temsilcileri altının yıl sonuna kadar 2000 dolara tırmanacağını öngördü.

Birçok analist, küresel ekonomideki belirsizlik nedeniyle fiyatların yüksek seyrini koruyacağına inanıyor.

Altının ons fiyatı 1640 doların üzerinde seyrediyor. Altın, Euro Bölgesi ve İran endişelerinden kaynaklanan güvenli liman alımlarıyla geçen üst üste ikinci haftayı da yükselişle kapatmaya hazırlanıyor.

Euro Bölgesi'ndeki kriz nedeniyle altın fiyatları geçen yılın Eylül ayında 1920 doları aşarak rekor kırmıştı.

Öncelikle altın fiyatlarının belirlenmesinde önemli olan etkenlerden bahsedecek olursak , bu etkenleri genel anlamda uluslararası piyasalardaki gelişmeler ile arz-talep dengesi belirleyici olmaktadır .
Örneğin Amerika’da gündeme gelebilecek olan 3.tur parasal genişleme söylentileri doların değer kaybetmesine paralel olarak altın fiyatlarını olumlu yönde etkilerken, Fransa ve Yunanistan seçimlerinden sonra oluşan hava da EURO bölgesini baskılaması sonucu doların değer kazanmasına sebep olmakta ve altın fiyatları da güçlü dolar karşısında değer kaybetmektedir.

Altın fiyatının belirlenmesinde sadece bir ülkenin belirleyici olduğunu belirtmek yanlış olacaksa da Amerika’daki ekonomik gelişmelerin altın üzerinde direkt etkili olduğunu da unutmamak gerekir.
Altın fiyatlarının son günlerde düşüş göstermesinin temel sebebi olarak Avrupa cephesindeki seçim sonuçlarıdır.
Fransa ve Yunanistan seçimlerinde uygulanan ekonomik politikaların popülist söylemler nedeniyle gevşeme ihtimali yatırımcıları dolara yöneltmiş durumda.
Özellikle Yunanistan’da Alexis Tsipras’ın hükümeti kuracak olması ve Syriza partisinin kemer sıkma konusunda iş birliğine gitmeyecek olması dünkü düşüş üzerinde direkt etkili olmuştur.
Euro’nun düşüş göstermesi doları yükseltmekte ve doların yükselmesi de yatırımcıların altından çıkmalarına sebep olmaktadır.

Dün gün sonu itibariyle altının onsunun 1602 dolar seviyelerine gelmesi sonucu gram altın fiyatları 91 liraları gördü ve bankaların altın alış fiyatlarında uzun bir aradan sonra 90 liraları görmeye başladık.
Geçtiğimiz günlerde Faber’in de ifade ettiği gibi altın fiyatlarındaki düşüşlerin alım için değerlendirilebileceği gerçeği halen geçerliliğini korumaktadır. Faber altın fiyatlarında balon olmadığını ve altının reel olarak artması gerektiğini vurgulamıştı.

Sarı maden fiyatlarının belirlenmesinde Dolar/TL paritesinin direkt bir etkisi söz konusudur. Hesaplama mantığında altının onsu 31,10 gram olarak ele alınır ve TL olarak değeri dolar ile çarpılmasından elde edilir. Şöyle ki;
Altının onsu 1602 dolardan işlem görmekte iken “(1602 /31,10) x dolar kuru” formülü bize gram altın fiyatını vermektedir. Bu hesaplamaya göre dolar kurunu 1,7789 olarak aldığımızda 1602/31,10 x 1,7789 =91,63 TL olarak gram altının fiyatını elde etmiş oluruz.
Dolar/TL paritesinden dolayı bazen altının onsu yükselirken bile gram altın fiyatı düşebilmektedir.
Yatırımcıların altın konusunda gram altını baz almaları mantıklı olacaktır.

Altın fiyatlarındaki aşağı yönlü seyir hızla devam ediyor. Altının onsu an itibariyle 1584,50 dolardan işlem görürken altının aşağı yönlü hareketi yatırımcıları korkutmaktadır.

Altının gram fiyatı bankaların alışlarında 90 liraları bulurken altının satış fiyatı 91 liranın da altına sarkma eğilimi göstermektedir.

Altın fiyatlarında bugün yaşanan düşüşün temel müsebbibi olarak Yunanistan’ı gösterebiliriz. Yunanistan’da yeni hükümete ilişkin endişeler ve kemer sıkma politikasından taviz verileceği endişeleri doları yeniden 1800 lü rakamlara taşıyor.

Doların yükselişi de dün yaptığımızı analizde de belirttiğimiz gibi altın fiyatlarını aşağı çekmektedir.

Altın fiyatlarının seyrini Yunanistan’daki hükümet kurma çalışmalarının belirleyeceğini ifade edebiliriz.

Güvenilir liman altında sert düşüşler birçok yatırımcıyı endişelendirmeye başladı. Bir kısım uzman altın düşüşlerinin sınırlı olacağını belirtirken onsun 1500 dolar seviyesine kadar inebileceğini öngörenlerde var. Peki altın ne olur? Fiyatlar düşmeye devam edecek mi? Bu soruların cevabı Avrupa’dan gelecek siyasi haberler olacak. Zira altının düşmesini tetikleyen seçim sonuçları olmuştu.

Dün 1.605,66 dolardan kapanan altının onsu bugün 1.589,97 liraya gerileyerek ocak ayı başındaki seviyelerine döndü.

Altın 1.565 dolar seviyelerinden başladığı ocak ayını 1.738 dolardan, şubat ayını 1.696 dolardan, mart ayını 1,667 dolardan, nisan ayını ise 1.664 dolardan kapatmıştı. Uluslararası piyasalarda altının onsu şu dakikalarda 1.589 dolardan işlem görürken, altının aylık bazdaki değer kaybı yüzde 3′ü buldu.

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More