Yeni Hal Yasası 2012 yılı




Yeni 2012 yılı Hal Yasası 1 Ocak tarihinde yürürlüğe giriyor.
2012 Hal Yasasına göre artık halk pazarcıların bağırarak satış yapması yasaklanacak.
Kamuoyunda Hal Yasası olarak bilinen kanun 1 Ocak 2012 de yürürlüğe giriyor.2012 hal kanunu pazarda geçiş yollarında mal teşhir edene, çevreyi rahatsız edecek şekilde satış yapana, tüketiciye karşı sözlü muamelede bulunanlara veya satış yerini temiz tutmayanlara 50 lira idari para cezası getiriyor.
2012 hal yasası maddeleri

  • HİLELİ TARTIYA 200 TL CEZA
Ölçü ve tartı aletlerini hileli kullananlar veya hileli mal satanlar, malları hijyenik şartlarına aykırı olarak satanlar, kaba, ambalajın üzerinde yazılı miktardan az mal koyanlar hakkında 200 lira idari para cezası uygulanacak.
  • GEÇİŞ YOLU AÇILACAK
Geçiş yollarında mal teşhir edenlere ve satanlara, çevreyi rahatsız edecek şekilde satış yapanlara tüketiciye karşı sözlü veya fiili muamelede bulunanlara, atıklarını belirlenen alanlarda toplamayanlara, satış yerini temiz tutmayanlara 50 lira ceza verilecek.
  • ÜRETİCİYE PAZAR YERİ VERİLECEK
Semt pazarında bulunan toplam satış yeri sayısının en az yüzde 20’si, özel satış yeri olarak üreticilere ayrılacak. Toptancı halinde satılan mallardan yüzde 1, toptancı hali dışında satılan mallardan yüzde 2 hal rüsumu tahsil edilecek.
  • ZABITANIN YANINA ÖZEL GÜVENLİK
Toptancı hallerinde, hal zabıtasına yardımcı olmak üzere özel güvenlik hizmeti sağlanabilecek.
  • HALE HAKEM HEYETİ
Üreticiler ile meslek mensupları arasında veya meslek mensuplarının kendi aralarında, kanunun uygulanmasıyla ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıklara çözüm bulmak için il merkezlerinde hal hakem heyeti oluşturulacak. 50 bin TL’nin altındaki uyuşmazlıklarda hakem heyetlerine başvuru zorunlu olurken, 50 bin TL ve üzeri uyuşmazlıklarda, heyetin vereceği karar, asliye ticaret mahkemesinde delil olarak ileri sürülebilecek.
  • HALDE ET VE ÇİÇEK SATILACAK
Mallar tarifi içinde bulunan “diğer mallar” ibaresine açıklık getirilerek; et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, su ürünleri, bal ve kesme çiçek hallerde satılacak mallar kapsamına alındı.
  • ÜRÜN BİLGİSİ ZORUNLU
Ürün bilgilerini yazmayanlar, malın kalite ve gıda güvenilirliğine ilişkin bilgilerde değişiklik yapanlar 5 bin TL; rekabeti engellemek için kendi aralarında veya üreticilerle ticari anlaşmalar yapan ilgili meslek odasının mensupları, fiyatların yükselmesine neden olanlar, düşmesine engel olmak için mal stoklayanlarla gerçeğe aykırı analiz raporu düzenleyenlere 10 bin TL ceza kesilecek.

Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Canlı Maç Seyret * Ödev Sitesi * Yemek Tarifi * Bedava Backlink * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Güncel * Güncel Blogcu

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More