Türkiye’deki kayak merkezleri



Ağrı / Bubi Dağı Kayak Merkezi
Konum
Doğu Anadolu Bölgesi, Ağrı ili sınırları içinde yer almaktadır. Ağrı şehir merkezine 18 km mesafede Bubi Dağı’ndadır.
Ulaşım
Kişilerin kendi imkanları ile.

Yerleşim merkezlerine uzaklık
Ankara’ya 1063 km, İstanbul’a 1413 km, İzmir’e 1645 km.
Doğal özellikler
Alpin çayırlarla kaplıdır.
Kayak sezonu
Aralık-nisan.
Kar kalınlığı
Kayak mevsiminde 1-2 metre.
Mekanik tesisler
Teleski: 1227 m.
Kişi / saat kapasitesi: 600
Konaklama tesisi yok.
Günübirlik tesis yok.
Genel bilgi
1 adet teleski.1227 metre uzunluğunda, 600 kişi / saat kapasiteli, 1 adet alt istasyon binası içinde oturma salonu bulunuyor. Orta ve zor pistlere sahip kayak alanında otel yok, eğlence yeri yok. Gezilecek yerler Doğu Beyazıt Ishak Paşa Sarayı ile Ağrı Dağı. Kayak alanı uzunluğu 1200, genişliği 250 metre. Kışın kayak sporundan başka kış sporları yapılmıyor. Sağlık merkezi, ambulans yok. 1 adet kar aracı mevcut. Kısaca gerçekten vahşi ve sadece kayak yapmaya gidilebilecek bir bölge…
Ankara / Elmadağ Kayak Merkezi
 
Konum
İç Anadolu Bölgesi’nde Ankara ili sınırları içinde yer almaktadır. Şehir merkezine 18 km uzaklıktadır.
Ulaşım
Üniversite araçları ve özel imkanlarla sağlanmaktadır.
Yerleşim merkezlerine uzaklık
İstanbul’a 458, İzmir’e 583, Adana’ya 486 km.
Doğal özellikler
Merkez Elmadağ’ın kuzey yamaçlarında, 1500-1850 m yükseklikler arasında bulunmaktadır. Pistler ağaçsızdır ve alpin çayırlarla kaplıdır. Çukur alanlarda geven ve kar dikeni görülür.
Kayak sezonu
Ocak-mart arası.
Kar kalınlığı
30-60 cm.
Konaklama ve mekanik tesisler
ODTÜ, Hacettepe, Ankara Üniversitesi Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne ait kayak evi ile Turban Oteli ve iki adet de et mangal restoranı bulunmaktadır.
Genel bilgi
548 metre uzunluğunda 720 kişi / saat kapasiteli bir teleski tesisi bulunmaktadır. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne ait kayak alanının uzunluğu 900 metre, genişliği 200-250 metre civarında. Sağlık ocağı, ambulans, helikopter alanı ve kar aracı bulunmuyor. Kapalı yüzme havuzu, sauna, diskotek ve restoran mevcut. Hava kuvvetlerine ait bir teleski tesisi, kar üstü aracı ve kafeterya da var.
Antalya / Saklıkent Kayak Merkezi
Konum
Akdeniz Bölgesi’nde Antalya ili sınırları içinde yer alır.
Ulaşım
Antalya-Saklıkent arası 49 km olup, bu yolun Antalya-Doyura Köyü çıkışı 11 km asfalttır. Yaz aylarında toplu taşıma da yapılıyor.
Yerleşim merkezlerine uzaklık
Ankara’ya 545 km, İstanbul’a 726, İzmir’e 472 km’dir.
Doğal özellikler
Antalya Saklıkent Yaylası ve Kayak Merkezi 1850 m yüksekliktedir. Antalya ilinin kuzey batısında Bey Dağları silsilesi içinde, doğusunda Moryer mevkii ve Eren Dağları, batısında Yavşan sırtları, güney batısında Karçukuru-Bereket Dağı ve Fesleğen Yaylası, kuzeyinde Yazır Sırtları ile çevrilmiştir.
Konaklama ve mekanik tesisler
Elektrik, su, telefon (2 adet), kooperatife ait telsiz, kır kahvesi, 80 kişilik restoran, kafeterya,14 yatak kapasiteli pansiyon mevcut. 240 ve 340 kişi / saat kapasiteli 6 ve 9 direkli teleski bulunuyor.
Genel bilgi
Antalya çıkışından 11 km sonra, çam ağaçları arasından geçen çok güzel manzaralı bir yolla ulaşılan Saklıkent Yaylası, ağaç yetiştirme sınırı üzerindedir. Saklıkent Yaylası’nın büyük bir kısmında Saklıkent Yapı Kooperatifi tarafından 480 adet villa tipi konut yapılmıştır. Saklıkent Yaylası çevresinde bulunan ve kışın kar nedeniyle yolu kapalı olan kar çukuru, Fesikan, Yazır yaylaları görülmeye ve gezilmeye değer yerlerdir. Kar çukuru mevkii iki tepe arasında olması nedeniyle Saklıkent yaylasından çok daha fazla kar tutmaktadır. Yaylalar arasında yaya yürüyüş yolları ve arazi vitesli araçların gidebileceği yollar vardır.

Sarıkamış

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Bayraktepe Kayak Merkezi'nde ikinci etap pistlerde kar kalınlığı 90 santimetre olarak ölçüldü. Çamkar Otel Genel Müdürü Kamuran Eroğlu, yaptığı açıklamada, kayak merkezindeki 9 pistin tamamının açık olduğunu belirterek, ''İyi ve dolu dolu bir sezon geçiriyoruz. Bu sene kayak merkezimize yoğun talep var. Şu anda yerli ve yabancı turistler kayağın keyfini doyasıya yaşıyor'' diye konuştu. Kayak merkezindeki otellerde doluluk oranlarının Ce-Mar Toprak Otel'de yüzde 90, Çamkar Otel'de yüzde 95, Kar Otel'de yüzde 80, Alpina Konakları'nda ise yüzde 75 olduğu öğrenildi.
Kartalkaya
Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Kartalkaya'da kar kalınlığı 115 santimetreye ulaştı. Kartalkaya'da bulunan yaklaşık 45 kilometre uzunluğundaki pistlerin tamamında kayak yapılıyor.
Hafta içi yüzde 60-80 doluluk oranıyla hizmet verilen Kartalkaya'da bu oran, hafta sonları yüzde 100'e kadar çıkıyor. Grand Kartal Otel Genel Müdürü Halit Ergül, yeni yıla yüzde 100 doluluk oranıyla girdiklerini, ilginin geçen yıla oranla daha iyi olduğunu, sömestir tatili rezervasyonlarının şimdiden yapılmaya başlandığını, sömestirde yüzde 100 doluluk oranına ulaşacaklarını tahmin ettiklerini söyledi.
Hazarbaba
Elazığ'daki Hazar Baba Kayak Merkezinde kar kalınlığının 145 santimetre olduğu bildirildi. Yetkililer, Sivrice İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliğince işletilen Hazarbaba Kayak Merkezi'nde kar kalınlığının 145 santimetre olduğunu, pistlerin kayak yapmaya son derece elverişli olduğunu belirtti.
Hazar Gölü manzaralı kayak merkezinde bin 300 metre uzunluğunda pist bulunuyor.
Uludağ
Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'da kar kalınlığının 95 santimetre olduğu bildirildi.
Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden alınan bilgiye göre, hava sıcaklığının eksi 1 derece olarak ölçüldüğü Uludağ'da hava bulutlu ancak görüş açık. Uludağ'da akşam saatlerinden itibaren hafif, hafta sonu ve gelecek hafta ise yoğun kar yağışı bekleniyor.
Öte yandan, yıl başını tam dolulukla geçiren Uludağ'daki otellerde, yaklaşan yarıyıl tatili nedeniyle yeniden rezervasyon telaşı başladı.
Saklıkent
Antalya kent merkezine 45, havalimanına ise 55 kilometre uzaklıktaki Saklıkent Kayak Merkezi'nde geçen hafta sonu yağan kar etkisini sürdürüyor. 65 yatak kapasiteli bir otel, 1300 metrelik telesiyej ve 700 metrelik teleski ile hizmet verilen Saklıkent'te otelin önündeki kar kalınlığı 30 santimetre, pistlerde ise 50 santimetre oldu. Saklıkent Kayak Merkezi İşletme Müdürü İsa Alemdar, geçen hafta sonu yağan karın ardından birkaç gündür kar yağışı olmadığını söyledi. Bu hafta sonu yoğun kar yağışı beklendiğini belirten Alemdar, ''Saklıkent'e gelecek vatandaşların yoğun kar yağışı nedeniyle dikkatli olmaları ve buna göre önlem almaları gerekiyor'' dedi.
Davraz
Isparta'daki Davraz Kayak Merkezi'nde kar kalınlığının 120 santimetreye ulaştığı bildirildi. Davraz Sirene Otel Satış Pazarlama Müdürü Emre Koçum, yaptığı açıklamada, birinci telesiyejde kar kalınlığının 75 santimetre, ikinci telesiyejde ise 120 santimetre olduğunu söyledi.
Amatör ve profesyonel kayakçılar için tüm pistlerin açık olduğunu ifade eden Koçum, doluluk oranının da özellikle hafta sonu arttığını kaydetti.
Kartepe
Kocaeli'deki Kartepe Kayak Merkezi'nde kar kalınlığının 120 santimetreye ulaştığı bildirildi.
Kartepe'de Kayak Merkezi'nde toplam 12 kilometrelik 3 pistte kar kalınlığının 120 santimetreye ulaştığı, hafta sonu da kar yağışı beklendiği belirtildi. The Green Park Kartepe Resort Otel'de doluluk oranının yüzde 45 olduğu, hafta sonu doluluk oranının yüzde 100'e ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

Bingöl / Yolçatı (Kurucadağ) Kayak Merkezi

Konum
Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Bingöl ili sınırları içindedir. Bingöl şehir merkezine 25 km mesafede ana yol üzerindedir.
Ulaşım
Otobüs ve özel araçlarla sağlanmaktadır.
Doğal özellikler
Bitki örtüsünde ormandan ziyade fundalık hakimdir.
Kayak sezonu
Şubat-mart.
Genel bilgi
Kayak evi yatak kapasitesi: 50.
Teleski: Uzunluk 925 m.
Kişi / saat kapasitesi: 499.
925 metre uzunluğunda 499 kişi / saat kapasiteli teleski tesisi ile bir kayak evi vardır. Pist uzunluğu 1000 metredir. Acemi ve ileri düzey kayakçılar için alt istasyon 1650, üst istasyon 1890 metredir. Ortalama meyil yüzde 25′dir. Kayakla yürüyüş alanı ve kar aracı bulunmaktadır. Acil durumlarda Bingöl Devlet Hastanesi’nden yararlanılmaktadır. Helikopter alanı yok. 100 yataklı yeni bir kayak evi inşaatına başlanmıştır.
Bitlis / Merkez Kayak Merkezi

Konum
Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Bitlis şehir merkezindedir.
Yerleşim merkezlerine uzaklık
Ankara’ya 1100 km, İstanbul’a 1504 km, İzmir’e 1465 km.
Doğal özellikler
Bitki örtüsü bakımından zayıf olan tepelik kısımlar çoğunlukla karla kaplıdır.
Kayak sezonu
Aralık-nisan.
Genel bilgi
Kayak evi yatak kapasitesi: 40.
Teleski: Uzunluk 726 m.
Kişi / saat kapasitesi: 710.
1 adet teleski tesisi bulunmaktadır. Tesisin uzunluğu 726 metre, kapasitesi ise 710 kişi / saat. 1000 metre uzunluğunda orta ve zor pist bulunmaktadır. Ortalama meyil yüzde 26′dır. Pistin kot farkı 1510-1700 metre arasındadır. Bölgeye yakın gezilebilecek yerler Nemrut Dağı ve Tatvan Gölü’dür. Şehir hastanesi ve ambulans mevcut olup kar aracı bulunmuyor.
Bolu / Kartalkaya Kayak Merkezi

Konum
Bolu şehir merkezine 54 km uzaklıkta.
Ulaşım
Ankara-Esenboğa Havaalanı’na otobüsle 4 saat, İstanbul-Atatürk Havaalanı’na otobüsle 6 saat uzaklıkta.
Kar kalınlığı
Ortalama 250 cm.
Yükseklik
2200 m.
Kayak alanları
1850-2200 m yükseklikler arası.
Genel bilgi
Bolu Kartalkaya’da iki adet otel bulunmaktadır. 6 adet teleski ile 2 adet telesiej tesisi mevcuttur. Oteller ve tesisler özel teşebbüse aittir. Mekanik tesislerin toplam taşıma kapasitesi saatte 4750 kişi / saat, 13 adet pist vardır, iki adet restoran ve yüzme havuzu, diskotek, oyun salonu, snack bar mevcuttur. Kayak sporundan başka kış sporları da yapılmakta, helikopter alanı, sağlık ocağı ve ambulans bulunmamaktadır. Hastane olarak Bolu’daki hastaneden yararlanılmaktadır. Abant, Yedi Göller ve Gölcük gezi alanlarıdır. Şehirde kaplıcalar mevcuttur. Dorukkaya Oteli tarafından bir adet telesiej yapılmıştır. Kartalkaya’da toplam yatak kapasitesi 1005 olan iki adet konaklama tesisi bulunmaktadır. 9 adet teleski ve 2 adet telesiej olmak üzere mevcut 11 adet mekanik tesisin kapasitesi 7000 kişi / saat’dir.
Bursa / Uludağ Kayak Merkezi

Konum
Bursa şehir merkezine 30 km uzaklıkta.
Ulaşım
Bursa Havaalanı’na otobüsle 70-80 dakika. Ulaşım taksi dolmuş, taksi, minibüs ile sağlanmaktadır.
Kayak sezonu
Aralık-mayıs.
Yükseklik
2543 m.
Kayak alanları
1900-2500 m yükseklikler arası.
Yatak kapasitesi
2300
Genel bilgi
14 mekanik tesiste 11.000 kişi / saat kapasite mevcuttur. Kamu kuruluşu niteliğinde 12 adet konaklama tesisi ile özel sektöre ait 15 adet otel bulunmaktadır. Pist sayısı 11, en uzun pist ise 2000 metre uzunluğundadır. 7 adet telesiej ile 4 adet teleski tesisinin toplam kapasitesi 8470 kişi / saat’dir. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne ait iki adet kayak evi ile 2 adet telesiej tesisi bulunmaktadır. Uludağ Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Uludağ Kayak Merkezi iki ayrı bölgeden oluşmaktadır. Toplam 2300 yatak kapasiteli ve 14 adet konaklama tesisi I. Gelişim Bölgesi’nde bulunmaktadır.
Erzincan / Bolkar Kayak Merkezi

Konum
Erzincan’a 40 km mesafede ana yol güzergahında Bolkar Dağları’ndadır.
Ulaşım
Yolcu otobüsü veya özel vasıta ile sağlanmaktadır.
Kayak mevsimi
Aralık-nisan.
Kar kalınlığı
60-100 cm.
Genel bilgi
Kayak merkezinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne ait 1050 metre uzunluğunda 1200 kişi / saat kapasiteli bir teleski tesisi, 300 metre uzunluğunda baby-lift tesisi ile kayak evi bulunmaktadır. Pist uzunluğu 1100 metre ve orta-zor düzeye sahip. Pist genişliği 100-200 metre. Ortalama meyil yüzde 20. Hastane, ambulans, kar aracı ve helikopter pisti yok. 1 adet kar üstü pist hazırlama vasıtası bulunuyor.
Erzurum / Palandöken Kayak Merkezi

Konum
Erzurum şehir merkezine 4 km uzaklıkta.
Ulaşım
Eruzurum Havaalanı’na otobüsle 25 dakika. Tatil günleri şehir merkezine belediye otobüsleri, diğer günler ise taksi çalışıyor.
Kayak mevsimi
Aralık-mayıs. 15 değişik pistte sürekli kayma imkanı var.
Kar kalınlığı
60-120 cm.
Yükseklik
3185 m.
Kayak alanları
2150-3100 m yükseklikler arasında.
Genel bilgi
1150 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Erzurum-Palandöken Kayak Merkezi’nde slalom ve büyük slalom yarışmaları için 2 adet tescilli kayak pisti mevcuttur. Bunlar Ejder ve Kapıkaya pistleridir.
Gümüşhane / Zigana Kayak Merkezi

Konum
Karadeniz Bölgesi’ndeki Zigana Kayak Merkezi Trabzon’a 60 km, Gümüşhane’ye 40 km uzaklıkta.
Ulaşım
Özel araç ve yolcu otobüsleri ile sağlanmaktadır.
Yerleşim merkezlerine uzaklık
Ankara’ya 793 km, İstanbul’a 1129 km, İzmir’e 1375 km.
Doğal özellikler
Alt seviyeler çam ağaçları ile örtülüdür. Arazi genelde ormanlıktır.
Kayak sezonu
Aralık-nisan.
Kar kalınlığı
100-150 cm.
Genel bilgi
Kayak merkezinde 1 adet teleski, bir adet baby-lift tesisi ile 1 kayak evi bulunmaktadır. Tesisin uzunluğu 661 metre, kapasitesi ise 843 kişi / saattir. Kayak pistinin genişliği 100-200 metre, ortalama meyil yüzde 20′dir. Hastane, ambulans ve helikopter alanı bulunmamaktadır. Gümüşhane Zigana Kayak Merkezi, 20.05.1991 tarihinde turizm merkezi olarak ilan edilmiştir.
Kars / Sarıkamış, Cıbıltepe Kayak Merkezi

Konum
Kars’a 55 km mesafede Sarıkamış ilçesinin içerisinde Çamurludağ’dadır.
Ulaşım
Otobüsle Kars Havaalanı’ndan 40, Erzurum Havaalanı’ndan 90 dakika.
Tesis
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Sarıkamış-Çamurludağ Teleski Tesisi. Uzunluk: 894 m.
Kapasite: 748 kişi / saat.
Kayak mevsimi
Aralık-nisan.
Kar kalınlığı
50-200 cm.
Yükseklik
2634 m.
Kayak alanları
2100-2634 m yükseklikler arası.
Genel bilgi
2600 yatak kapabitesi bulunmaktadır. 800 kişi / saat kapasiteli bir adet mekanik tesis mevcuttur. Kayak merkezinde 844 metre uzunluğunda 800 kişi / saat kapasiteli bir teleski tesisi ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Silahlı Kuvvetler’e ait 2 adet kayak evi bulunmaktadır. Sarıkamış’ta Sartur Otel ile Turistik Otel’de ikamet edilebilir. Acemi-orta düzey ile orta düzey, 1200 metre uzunluğunda piste sahiptir. Kayak alanı uzunluğu 800 metre, genişliği 200-300 metre, ortalama meyil ise yüzde 20′dir. Yöre 20.05.1991 tarihinde turizm merkezi ilan edilmiştir. Çamurludağ yöresinde ise Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne ait kayak evi ve 748 kişi / saat kapasiteli teleksi mevcuttur.
Kastamonu / Ilgaz Kayak Merkezi

Konum
Karadeniz Bölgesi’nde, Kastamonu ve Çankırı illeri sınırında Ilgaz Sıradağları üzerinde yer alır. Kastamonu şehir merkezine 40 km mesafede Ilgaz Dağı’nda kurulmuştur.
Ulaşım
Tur otobüsleri ve özel vasıtalarla sağlanmaktadır.
Yerleşim merkezlerine uzaklık
Kastamonu’ya 40, Çankırı’ya 73, Ankara’ya 203 , İstanbul’a 475 km uzaklıkta. Kayak merkezine İstanbul-Kastamonu karayolu ile Ankara-Kastamonu kara yolunun kesiştiği noktada yer alan Ilgaz yerleşme bölgesinin, yaklaşık 25 km kuzeyinden ayrılan mevcut yolla ulaşılabilir. Merkeze en yakın havaalanı 203 km uzaklıktaki Ankara Esenboğa Havaalanı’dır.
Kayak merkezi
Ilgaz Dağı’nda 1050-2000 m yükseklikleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda Ilgaz Dağı Milli Parkı sınırları içindedir. Yaklaşık 200 m uzunluğunda ve 85 m genişliğinde bir açık alanda kurulmuştur. Çevre köknar ormanlarıyla kaplı olup kış sporlarının yanı sıra, mesire ve avcılık olanakları da bulunmaktadır.
Kayak mevsimi
Aralık-nisan
Kar kalınlığı
50-200 cm.
Genel bilgi
Kayak merkezinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne ait bir adet çift iskemleli telesiej tesisi vardır.Tesisin uzunluğu 693 metre, kapasitesi ise 688 kişi / saattir. Tesise 3 km mesafede Doruk Otel ile bu otele ait 300 metre uzunluğunda baby-lift tesisi bulunmaktadır. Telesiej alt istasyonunda şimdilik hizmet veren Milli Parklara ve Köy Hizmetleri’ne ait iki tane kamuya ait konaklama tesisi ile inşaat halindeki PTT ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Özel İdare’ye ait 3 adet konaklama tesisi bulunmaktadır. Alt istasyon 1850 metre, üst istasyon 1995 metre irtifadadır. Kastamonu-Ilgaz Kış Sporları Merkezi, Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir.
Kayseri / Erciyes Kayak Merkezi

Konum
Kayseri şehir merkezine 25 km mesafede, Erciyes Dağı’nda kurulmuştur.
Ulaşım
En yakın havaalanına otobüsle 30-40 dakika.
Kayak mevsimi
Aralık-nisan.
Kar kalınlığı
50-100 cm.
Yükseklik
3916 m.
Genel bilgi
Halen kullanılan 3 adet pist mevcuttur.Geniş bir kayak alanına sahip bu alanda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne ait 2 adet mekanik tesis bulunmaktadır. Teleski tesisi 1450 metre uzunluğunda ve 900 kişi / saat kapasitesindedir. 2575 metre uzunluğunda 370 kişi / saat kapasiteli bir de telesiej vardır. Yine Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne ait 300 metre uzunluğunda baby-lift ile DSİ’ye ait 300 metre uzunluğunda bir diğer baby-lift tesisi hizmet vermektedir. DSİ Karayolları, Silahlı Kuvvetler ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne ait kayak evi ile Turban Otel mevcuttur. Burada Erciyes’e dağ tırmanışı yapılmakta, Kapadokya gezisine çıkılmaktadır. Kayak Federasyonu’nca kuzey disiplini kayak yarışları da burada düzenlenmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More