Okullarda Serbest Kıyafet Uygulaması Ne Zaman Başlayacak



Öğrencilerin dört gözle beklediği haber geldi. 2013 2014 eğitim öğretim yılından itibaren okullarda serbest kıyafet uygulaması başlıyor.Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda, belirli koşullarda öğrencilerin kılık kıyafetlerinin serbest olmasına ilişkin yönetmelik 27 Kasım 2012 Salı günü yayımlandı.. İşte Ayrıntılar:
Değişen yeni yönetmeliğe göre, öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip okul kıyafeti giymeye zorlanmayacak.


Okullarda serbest kıyafet uygulaması ne zaman başlıyor , Okula ne zaman serbest sivil kıyafetle gidilecek 2013 2014
kılık kıyafet serbest
okullarda kılık kıyafet uygulaması , okullarda kılık kıyafet serbest mi olacak ne zaman serbest olacak 2013 2014

Serbest Kıyafet Uygulaması 2013 – 2014 öğretim yılında başlayacak.
“Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Belli sınırlamalar hariç okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafetin serbest bırakıldığı ifade edilen yönetmelikte, öğrencilerin okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacağı belirtildi.
Bakanlığa bağlı özel kurumlarda ise öğrenci velilerinin yüzde 60′nın isteğine bağlı olarak okulyönetimi öğrencilere yönelik kıyafet belirleyebilecek.
HANGİ DERSLERİ KAPSIYOR?
Yönetmelikte imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatipprogramlarında okuyan kız öğrencilerin tüm derslerde, seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinin yer aldığı diğer ortaokul ve liselerde ise sadece Kuran-ı Kerim dersinde başlarını örtebilecekleri belirtildi.
Yine yönetmeliğe göre, öğrencilerin yaş grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli bir kıyafet giyecekleri, öğrenim gördükleri programın özelliğine göre atölye, işlik ve laboratuarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyecekleri; beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyecekleri ifade edildi. Öğrencilerin tek tip eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamayacağı belirtildi.
Sağlık özrü bulunan ve bu durumu belgelendiren öğrencilerin özürlerinin gerektirdiği şekilde giyinmelerine izin verilecek. Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye malî yük getirecek özel kıyafet aldırılamayacak.

SINIRLAMALAR ŞUNLARokulda serbest kıyafet ne zaman geliyor , okullarda serbest kıyafet uygulaması ne zaman başlıyor meb ,
Yönetmelikte kılık ve kıyafetle ilgili getirilen sınırlamalar ise şöyle; “Öğrenciler, öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takıları takamaz. İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemeyez, yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez.
Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemeyez. Siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez. Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz.”
Kurallara uymayan öğrenciler ve okul yönetimleri hakkında disiplin hükümlerinin uygulanacağı belirtilen yönetmelikte, 22/7/1981 tarihli ve 8/3349 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Milli Eğitim Bakanlığı ile Diğer Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik” ile 16/7/1982 tarihli ve 8/5105 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde yer alan “ile 22/7/1981 tarihli ve 8/3349 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına bağlı “Milli Eğitim Bakanlığı ile Bakanlıklara Bağlı Okullardaki Görevlilerle Öğrencilerin Kılık Kıyafetlerine İlişkin Yönetmelik hükümleri” ibaresinin yürürlükten kaldırıldığı dile getirildi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More