Protein Tozu Nasıl Kullanılmalıdır?



Aşşağıda protein tozu kullanımını çok sade bir şekilde bir kaç başlıkla anlattım.

Protein nedir?
Protein, vücudumuzu oluşturan temel yapı taşı amino asitlerden oluşur. Vücut için en gerekli bileşenlerden biridir. Kasların canlılığı, tamir edilmesi, hormon ve enzim üretimi, vücudun su dengesi, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması bunların hepsi protein sayesinde gerçekleşir.

Protein tozu zararlı mıdır?
Bazı kesimler, protein tozunun son derece zararlı olduğunu hatta kısırlığa bile neden olabileceğini öne sürmekte. Ancak böyle bir şey kesin olarak şu ana kadar kanıtlanmamıştır.

Protein tozu doğru kullanımda zararsızdır. Ancak yanlış kullanımda vücuda kalıcı hasarlar verebilir. Peki protein tozunun zararları nelerdir?
  • Protein tozunun fazla tüketilmesi ciltte akneye sebep olduğu gibi aynı zamanda karaciğerin aşırı derecede yorulmasına da nedendir.
  • Yine aşırı dozda böbrek taşı oluşumuna neden olur ve böbrek sindirimini zorlaştırır.
  • Protein tozu son kullanma tarihi geçmesi durumunda zehirlenmeye neden olabilir.
  • Protein tozu saklanırken hava almadığından emin olunmalı ve güneş ışığından uzak tutulmalı.
  • Protein tozu ile birlikte alkolün kullanılması da yine böbrekleri sindirim bakımından yorar.
Protein tozu en doğru şekilde nasıl kullanılır?
Öncelikle protein tozu, besin kaynağı olarak görülmemelidir. Protein tozu gıda takviyesidir.

Bir sporcunun protein tozu kullanımı şu şekilde olmalıdır;
  • Sabah Kalkar Kalkmaz: Nedeni şu ki; İyi bir uykunun ardından vücut bütün gece Growth (Büyüme) hormonu salgılar ve gelişir. Bunu yaparkende vücuttaki bütün besinleri tükketir. Bu yüzden sabah uyandığında vücut fazlasıyla besine ihtiyaç duyar. Sabah kahvaltısının hazırlanması, yenmesi birde üstüne sindirilmesi zaman alacak ve vücut bu zamana kadar besinsiz kalarak zarar görecek. Protein tozu yaklaşık 30-35 dakika da kana karıştığı için buna engel olup vücudun ihtiyaç duyduğu besini karşılayacaktır.
  • Öğünlerin Arasında: Öğünlerin arasında uzun bir zaman varsa protein tozu muhakkak kullanılmalı. Kas kaybetmek istenmiyorsa vücut iyi şekilde beslenmek zorunda ve kesinlikle uzun süre aç bırakılmamalı.
  • Antrenmandan Önce: Antrenmandan en az 45 dakika önce gerekli dozda protein tozu kullanılmalı. Nedeni ise, alınan kalori ve protein sayesinde antrenman boyunca kas kaybını en aza inmesi olduğu gibi antrenmanın çok daha verimli geçmesine olanak sağlamasıdır.
  • Antrenmandan Sonra: Antrenman bittikten hemen sonra içilmelidir. Çünkü vücut efor sarfetmiş yorulmuş, kaslar gelişmek için yıkıma geçmiştir. Vücudun acil proteine ihtiyacı vardır ve karşılanmazsa büyük oranda kas kaybedecektir. Bu yüzden özellikle ağır antrenmanlardan sonra protein tozu kesinlikle hemen kullanılmalıdır.
  • Akşam Yatarken: Daha öncede söylediğim gibi bütün gece boyunca vücut uyku esnasında çalışmaya devam eder. Gece sen uyurken Growth hormonu salgılar ve kasların gelişir. Ancak vücut gece uzun süre aç kalacağından proteine ihtiyaç duyar. Bu yüzden yatmadan hemen önce özellikle sütle karıştırılmış protein tozu yanına da eğer varsa belli ölçüde Kazein'de almanda fayda var. Özellikle sütle karıştırılmış dememin sebebi sütün emiliminin daha yavaş olmasıdır.
Kana karışan protein kaynaklarının ortalama süresi ne kadardır?

1.Whey Protein: 10 Dakika
2.İzole Whey Protein: 15-20 Dakika
3.Yumurta Beyazı: 30-35 Dakika
4.Az Yağlı Balık: 40-45 Dakika
5.Yağsız Sığır Jelatini: 45 Dakika 
6.Lor Peyniri: 45 Dakika
7.Tavuk ve Hindi Eti: 50-60 Dakika

Mükemmelin Blogu - Protein Tozu Kullanımı

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More