Zencefil Faydaları ve Nasıl Tüketilmeli



Zencefil, Şifalı bitkiler sınıfına girmektedir. Vietnam, Çin, Endenozya , Japonya gibi tropikal iklime sahip bölgelerde sık sık yetişen bir bitki türüdür.
Faydaları nelerdir ve nasıl tüketilmeli:
En belirgin özelliklerinin başında iştah açıcı özelliği vardır, Mide sorunlarında kullanılabilir, mide bulantısı, kusma, mide yanması gibi. Mide ve bağırsaklardaki gaz oluşumunu en aza indirir. İshal
problemlerine iyi gelir. Gaz yapıcı olduğu bilinen yemeklere toz ya da taze zencefil , bir yemek kaşığı kadar dökülerek pişirilebilir. Kalp ve damar sağlığı içinde çok faydalı bir bitkidir. Damarları açmasıyla, özellikle pıhtı oluşumlarını engellediği söylenmektedir. Doğal bir aspirin olarakda nitelendirilen zencefil, tıpkı aspirin gibi kanı sulandırır. Şeker ve diyabet hastalarının kullanmasını tavsiye etmiyoruz. Deniz, araba ve ameliyat sonrası anesteziye bağlı mide bulantılarını önlemede ya da geçirmede faydalı olduğu kanıtlanmıştır. İlaçların verdiği mide bulantısınada iyi geldiği söylensede , ilaç kullanan insanların doktarlarına danışmadan kullanmalarını tavsiye etmiyoruz. Zencefilin insanda kan dolaşımını artırmasına mütakip , vücuttaki ısıyı artırma gibi bir özelliği vardır, soğuk algınlığı, üst solunum yolu hastalıklarında , zencefili toz şeklinde bal ile karıştırarak, bir tatlı kaşığı yenilmesi faydalı olacaktır. Zencefil çayı yaparak da tüketilebilir. Zencefil çayı yapmak için 250ml yani ortalama bir soda şisesi kadar suya toz olarak 1 çay kaşığı, taze olarak nohut tanesi kadar bir parça atılarak kaynama derecesine yani fokurdamaya yakın bir anda ocaktan alınmalı 3-5 dakika kadar bekledikten sonra limon dilimleri atılarak tüketilmelidir. Sadece sıcak değil, bu işlemi yaptıktan sonra soğumasunı bekliyerek içerisine buz kalıpları taze nane, limon katarak , sıcak yaz günlerinde serin ve sağlıklı içecek yapabilirsiniz. Hepimizin evinde demlediği çayımıza, demleme esnasında katarak hoş bir aroma elde edebilirsiniz. Doğum yapmış annelerin süt miktarlarını artırdığı dile getirilsede doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz!. Zencefil enerji verme özelliğiylede bilinir. Halsizlik için birebirdir. İştah açar ve cinsel gücü arttırır, cinsel gücü artırmasındaki mantık ise, kan damarlarını açıp, kanı sulandırarak vücut iç ısısını artırması olarak tahmin etmekteyiz. Amerika Michigan Üniversitesi’nde zencefil üzerine yapılan çalışmalarda ise , zencefilin yumurtalık kanseri hastalığına iyi gelebileceği yönünde olumlu sonuçlar aldıklarını duyurdu. Kemoterapi gören kanserli hücrelere zencefil enjekte edilmesiyle , bu kanser hücrelerinin kemoterapiye bağışıklık sağlamalarının önüne geçilmiş, kanser hastalarımızın bu yazımızdan yola çıkarak doktorlarına danışmadan tüketmelerini tavsiye etmiyoruz. Evinizde taze olarak yetiştirmeniz mümkündür.

Dünyada hemen hemen bütün ülkelerde kullanılan faydalarından sıklıkla yararlanılan doğal bitki zencefilin sağlığa sağladığı yararlarda saymakla bitmez. En belirgin faydası soğuk algınlığı, grip ve öksürüğü tedavi edici olmasıdır.

Zencefil kökünün bileşiminde önemli etken maddeler var. Taze zencefil etken madde bakımından daha zengin; yüzde 80 su, yüzde 2 protein, yüzde 1 yağ, yüzde 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içeriyor. Kuru zencefilde su oranı yüzde 10.



zencefilin faydaları


Zencefilin Faydaları Nelerdir


Grip, soğuk algınlığına iyi gelir.
Vücudu ısıtıp sıcaklık yaymasının yanında boğaz ağrılarını ve şişkinliklerini geçirmede de zencefil çok yararlıdır. Grip sırasında bunu içmek hastalığı atlatmanızı sağlamasa da hastalığınız süresince rahatlamanıza yarar sağlar.

Zerdeçal ve zencefili sofradan eksik etmeyin. Her gün yarım bardak yoğurda ekleyeceğiniz birer çay kaşığı toz zencefil ve toz zerdeçal müthiş bir kış desteğidir.

Mikropları öldürücü.
Zencefil enzimlerle çalışarak mikropların vücüttan arındırılmasına yardımcı olur. Özellikle bazı mikroplarda zencefil çok etkilidir.



Cilt hastalıklarına iyi gelir
Çağımızın en büyük sorunlarından biri de cilt hastalıkları. Bunların çoğunun kesin çözümü yok ama zencefil bir çoğuna sürekli uygulanması halinde çok iyi gelmekte. Özellikle cilt kızarıklıklarına uygulandığı takdirde zamanla kızarıklıkları geçiriyor.



zencefil
Rahim kanseri hücrelerini öldürür
Her ne kadar mucize bir etkisi olmasa ve sadece tedaviye yardımcı olarak kullanılabilecek olsa da zencefilin rahim kanseri hücrelerini yok ettiği ve büyümelerini durdurduğu tespit edilmiştir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesi de bu tür bir hastalıkta yararlıdır.


Kolon kanserini önler
Akciğer kanserinden daha yaygın bir tür olan kolon kanserinin önlenmesinde, son araştırmalar zencefilin büyük önem taşıdığını gösteriyor. Hastalığın tedavisi sırasında da iltihapı önleyici ve kanser hücrelerini büyümesini engelleyici yarar sağladığı için zencefil hekimlere ve hastalara çok yardımcı oluyor.




Ağrıları azaltır
Çok güçlü vitamin ve mineral kaynağı olan zencefil aynı zamanda doğal bir ağrı kesicidir. Ağrıları azaltmasının yanında yaralı bölgenin iyileşme sürecine de önemli katkılar sunar.


Bağışıklık sistemini güçlendirir
Ter bezleri antimikrobiyal dermcidin üreticisidirler. Zencefil acı bir baharat olduğundan vücudu ısıtır ve bu üretimin artmasını sağlar. Bu sayede tenimiz ve vücudumuzun bağışıklık sistemi artar ve biz hayat mücadelesine başka konuları kafaya takarak devam edebiliriz.


Üreme sorunlarını giderir
zencefilin yararlarıÖzellikle kadınların regl öncesi sancılarını gidermede ve erkeklerin üreme sistemlerinin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Şüphesiz böyle bir tedavide doktor kontrolü olmadan kullanım fayda sağlamayacağı gibi zararlı da olabilir.


İltihap giderici
İltihapları ve iltihapların yarattığı diğer sorunları azaltmada zencefilin yararı Çin’de çok uzun zamandır bilinmekte ve kullanılmaktadır. Zencefilin içinde bulunan gingerol gibi bazı maddeler tamamen iltihap tedavisinde kullanılabilmektedir.


Rahat uyumayı sağlıyor
Uykusuzluk, kas ağrısı, sabit kusma gibi belirtilerle hasta olan bir kişi, zencefil ve baldan yapılmış çay içerlerse terleme olur, ağrılar azalır, ateş düşer ve derin bir uyku gelir.


Enfeksiyon sonucu oluşan ateşleri düşürmede de ucuz, hazırlanması kolay, güvenli bir ilaç olan zencefil; insanlığa tarihten gelen bir mirastır.

Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra kan damarlarını genişleterek romatizma ağrılarının hafiflemesine de yardımcı olur.

-Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.
- İştah açar.
-Bağırsak bozukluklarını giderir. İshali keser.
-Yatıştırıcı ve gaz söktürücüdür.



Zencefili Nasıl Kullanılır ? - Zencefil Nasıl Yenir - Zencefil Nasıl Tüketilir


zencefil çayı nasıl yapılır1- Zencefil çaylarla birlikte alınabilir özellikle yaş zencefil dilimlenerek fincan içerisine konmuş çayda bekletilir.
2- Toz halindeki zencefil bal ile özenerek alınabilinir.
3- Ayrıca çay, bal, zencefil karışımı da oldukca etkili bir tiryaktır.
4- Zencefilin diğer bir alınma yöntemi de zencefilli yemek, pasta ve tatlılarla olmaktadır.


NOT: Zencefilin yaş ve taze olarak alınması tavsiye edilen bir yöntemdir.Özellikle toz halinde kullanımı en sık tercih edilen kullanım şeklidir. Ayrıca kökleri dilimlenerek parçalar halinde de kullanılmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More