Zencefilli ve Armutlu Paylar
8-10 adet
Hazırlama + pişirme: 2 saat
Tarifteki bardaklar cup ölçüsü
Pay Hamuru Malzemeleri:
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
12 silme yemek kaşığı margarin/tereyağı, küçük parçalara kesilmiş
1/4 su bardağı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı sirke
1/4 veya 1/2 su bardağı buzlu su (buzlar tamamen erimiş olacak)
Hamurun Hazırlanması:
Un, şeker ve tuzu mutfak robotuna koyun, katı ve sıvı yağı ekleyip 8-10 kez karıştırın. (kum gibi pütürlü bir yapıya gelene kadar)
Robot çalışırken sirkeyi ve 1/4 su bardağı suyu ekleyin ve hamur toparlanana kadar karıştırın. Hamur toparlanmazsa yemek kaşığı ile yavaş yavaş su ekleyin.
Hamuru kaptan çıkarıp elinizle yoğurun. Daha sonra disk şekli verip jelatine sarın ve buzdolabında en az 1 saat, en çok 1 gün bekletin.
(hamuru deep freeze'de 1 ay saklayabilirsiniz.)
Iç Malzemeleri:
2 yumurta
2/3 su bardağı + 2 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı taze limon suyu
1/4 su bardağı + 3 yemek kaşığı un
1,5 tatlı kaşığı toz zencefil
1/4 tatlı kaşığı + 1 tutam tuz
1 tane vanilya (1 paket vanilin olabilir)
9 silme yemek kaşığı margarin/tereyağı
3 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil (bunun yerine daha az miktarda kurutulmuş zencefili rendelenebilir)
2 orta boy armut, soyulup küp küp doğranmış
Yapilisi:
Yumurtaları ve 2/3 su bardağı + 1 yemek kaşığı şekeri iyice çırpın. (karışım soluk sarı bir renk alana kadar)
Limonu, unu, toz zencefili ve bir tutam tuzu ekleyip karıştırın. Bu karışımı bir kenara alın.
8 yemek kaşığı margarini, vanilyayı ve rendelenmiş zencefili küçük bir tavaya alın. Yağ hafif kahverengi olana kadar (yaklaşık 5 dakika) ısıtın. Bu karışımı bir süzgeçten geçirip küçük bir kaseye alın. Bunu yumurtalı malzemenize karıştırarak ekleyin.
Kalan 1 yemek kaşığı margarini tavada eritin. Armutları, 1/4 tatlı kaşığı tuzu ve 1 yemek kaşığı şekeri ekleyip armutlar yumuşayana kadar karıştırarak pişirin. (yaklaşık 5 dakika). Armutları 10 dakika soğutun. Armutlu karışımı yumurtalı karışıma ekleyin. Tahta bir kaşıkla karıştırıp bir kenara alın.
Hafif unlanmış tezgahta 6 mm kalınlığında açın. Büyükçe bir kase ile açtığınız hamurdan 12cm çapında yuvarlaklar kesin. Bu yuvarlakları muffin kalıplarına yerleştirip elinizle şekil verin.
Içlerine armutlu karışımdan doldurup buzdolabında yarım saat bekletin. Fırını 190C getirin. Muffin kalıbını ısınmış fırına koyup yaklaşık 30 dakika pişirin. Piştikten sonra 20 dakika telin üzerinde soğutun. Servisten hemen önce üzerlerine pudra şekeri serpin. (iç malzemede kakao yok, hamur kızardığı için hafif kahverengi oluyorlar. )
Yurt dışındakiler için notlar:
2 silme yemek kaşığı (1,5 stick)
ayçiçek yağı (vegetable shortening)
sirke (white vinegar)
9 silme yemek kaşığı (1+1/8 stick)
6 mm (1/4 inch)
12cm (5 inch)
190C (375F)
Cup ve stick ölçüleri:
9 yemek kaşığı margarin= 128gr
12 yemek kaşığı margarin= 170gr
1 cup= 236,59ml
1 cup un= 125gr (türkiye'deki bardaklar ile bir su bardağı un= 150gr)
1 cup şeker= 225gr (türkiye'deki bardaklar ile bir su bardağı şeker= 240gr)
0 yorum:
Yorum Gönder